Actueel Reglement Modules
Ervaring Afwerking Reservatie

Flits


Invulflits - 05/09/2010

Een invulflits is in de fotografie het gebruik van flitslicht om een object extra bij te lichten. Feitelijk is het licht van de omgeving de primaire lichtbron (hoofdbron); de flitser is de secundaire lichtbron.

Een invulflits kan gebruikt worden wanneer het te fotograferen object tegenlicht heeft, dat wil zeggen dat een donker object voor een lichtbron staat, of als de achtergrond veel lichter is dan het te fotograferen onderwerp. Indien er sprake is van een grote licht achtergrond zal, zonder invulflits, een automatische camera de lichtafstelling zo instellen, dat de lichte achtergrond goed op de foto staat, en het te fotograferen object daardoor te donker op de foto komt. De invulflits zal het object bijlichten.
[bewerken] Invulfits bij daglicht/tegenlicht

Om goed in te vullen, kiest de fotograaf voor een correcte belichting van de omgeving/achtergrond. De flitser kan nu het onderwerp correct belichten door dikwijls een klein flitsje af te geven. De sterkte van de flits kan aangepast, maar met moderne camera's belicht de flitser het onderwerp nu correct. Er zijn camera's waarop via menu-instellingen de sterkte van de flits kan worden ingesteld op 1/3, 1/2, of 1/8 van de intensiteit. Het vinden van de goede combinatie van invulflits en ander licht kan leiden tot een foto waarop zowel onderwerp als achtergrond correct zijn belicht.

Een invulflits zorgt ervoor dat je de dingen op de voorgrond goed belicht krijgt, zonder dat je de rest van de achtergrond overbelicht. Eigenlijk houdt de lichtmeter dus alleen rekening met de belichting van de achtergrond, en de invulflits zorgt ervoor dat met diezelfde instellingen ook de voorpartij goed belicht wordt. Zoals een foto van mensen tegen de ondergaande zon in... zonder invulflits zijn die personen zwarte silhouetten, met invulflits zijn zowel de lucht als de personen goed belicht. Met een gewone flits, die krachtiger is, zijn de mensen goed belicht maar de achtergrond weer donker. Een invulflits is dus eigenlijk een hele zwakke flits... genoeg om je voorgrond te verlichten, maar niet sterk genoeg om een snellere sluitertijd te hoeven kiezen voor de achtergrond.
Invulflits wil eigenlijk zeggen dat je bij het hoofdlicht (bijv. een felle zon) het onderwerp extra belicht waardoor het onderwerp van meerdere kanten wordt belicht en dus beter naar voren komt. Het onderwerp wordt er wel vlakker door. Voorbeeld: Je wilt een foto maken van een persoon. De zon schijnt van de zijkant, hierdoor ontstaat er een harde schaduw (veel contrast). Maar dit wil je niet omdat het gezicht dan van 1 kant niet meer zichtbaar is. Dan gebruik je de invulflits, hierdoor wordt de persoon ook van voren belicht waardoor de harde schaduw verdwijnt en je een mooi portret krijgt. Voor het fotograferen met weinig of nauwelijks licht gebruik je dus (als je fotografeert met een camera met een flitsschoen) geen invulflits. Eigenlijk kun je zeggen dat camera's alleen beschikken over een invulflitser. Natuurlijk kun je de flitser ook 's avonds gebruiken, maar een optionele flitser is er beter geschikt voor. Om toch een beter belichte foto te krijgen kun je dus een hoger diafragma kiezen, de ISO waarde verhogen of de sluitertijd verlengen. Soms beschikt de camera flitser ook over de functie slow flits (iets langere sluitertijd gecombineerd met flits) hierdoor komt zowel de voorgrond als de achtergrond naar voren.

Download de PDF voor meer info. (330 KB)
Archief

2024 (0)
2023 (0)
2022 (0)
2021 (0)
2020 (0)
2019 (2)
2018 (1)
2017 (0)
2016 (0)
2015 (2)
2014 (7)
2013 (7)
2012 (13)
2011 (34)
2010 (51)


Aanmelden | Registreren - Copyright © 2024 Guy Roelandt - GSM: 0473 78 82 06 - E-mail: info@guyroelandt.be - Connect op  Facebook | Twitter - Webdevelopment door FW4