Strobistfotografie - 17/08/2010
Hoe deze fotografie vorm echt begonnen is, valt niet echt te vertellen. Over de gehele wereld waren mensen met dezelfde experimenten bezig en hieruit ontstond een nieuwe manier van fotograferen. Toch was er één man die een bijzondere plek heeft verworven als het gaat om Strobistfotografie namelijk de Amerikaan David Hobby.
http://www.strobist.blogspot.com/
In feite heeft u vrij weinig nodig om in de stobiststijl te kunnen fotograferen, en dat is nu net de charme van deze manier van werken. U gebruikt een camera die manueel ingesteld kan worden, dat kan dus de meest goedkope spiegelreflex camera zijn, en hierbij gebruikt u een flitser waarvan u de flitskracht handmatig kunt instellen. Let er bij de keuze van een flitser op dat veel moderne flitsers alleen in een TTL (door de lens) mode kunnen fotograferen, waarbij de flitskracht door de camera wordt bepaald. Deze flitsers zijn niet geschikt voor strobist fotografie. U dient echt te beschikken over een flitser die manueel in te stellen is.
Uiteraard zijn er meer spullen die u kunt gebruiken om in deze stijl te fotograferen, maar dat hoeft absoluut niet. Het leuke is dan ook dat u met betrekkelijk weinig kosten al een hele andere manier van fotograferen kunt gaan leren.
De platte vertaling van Strobistfotografie is het gebruik maken van uw opzetflitser zonder deze op uw camera te plaatsen. We zien het al terug in de studio fotografie waar met behulp van een, vaak prijzige, flitsinstallatie het onderwerp van meerdere kanten belicht wordt om slagschaduwen te voorkomen. Door de opkomst van Strobistfotografie is dit resultaat ook te behalen met uw eigen opzetflitser.
Strobistfotografie is er natuurlijk niet alleen voor mensen die meer willen doen met product- en modefotografie, maar voornamelijk voor de creatieve fotograaf. Door vanuit andere hoeken te belichten kunt u uw creatieve kijk op fotografie de volledige vrijheid geven en spectaculaire beelden creëren.
Download de PDF voor meer info. (125 KB)