Geschiedenis van de fotografie - 17/08/2010
De eerste permanent bewaarde foto dateert uit 1826 en werd door de Franse uitvinder Joseph Nicéphore Niépce gemaakt. Hij gebruikte een camera obscura en met een belichtingstijd van ongeveer 8 uur belichtte hij een plaat asfalt.
Niépce noemde zijn techniek “Heliografie” wat zoveel wil zeggen als zonnetekening.
http://www.niepce.com/
Het is niet uit te sluiten dat er voorheen al beelden gemaakt werden, ze zijn echter niet bewaard. Wat me trouwens doet denken aan een documentaire die ik een paar jaar geleden op National Geographic gezien heb rond de Lijkwade van Turijn. Daarin beweerden de makers niet alleen dat het doek door Leonardo Da Vinci zou gemaakt zijn maar dat het gelaat in het doek was gekomen op een fotografische manier. Laten we niet vergeten dat de camera obscura al bestond, ze was immers een paar honderd jaar voor Christus door Aristoteles uitgevonden.
Een belichtingstijd van om en nabij 8 uur is natuurlijk niet echt praktisch. De daguerreotype , een uitvinding van de Fransman Louis Jacques Mandé Daguerre werd het eerste succesvolle fotografische proces (7 januari 1839). Door het verdamen van jodium op een zilver plaat werd het lichtgevoelige zilverjodide gevormd. Na een belichting van 20’ of meer, werd de plaat ontwikkeld en gefixeerd. De kwaliteit was ongelooflijk goed maar vermits er niet gewerkt werd met een negatief was ieder beeld uniek. De oppervlakte van de plaat was ook erg kwetsbaar.
De eerst bekende kleurenfoto werd gemaakt in 1861 door de Schot James Clerk Maxwell. Hij gebruikte drie zwart-wit foto’s en via drie filters, rood, groen en blauw, werd een kleurenbeeld gemaakt. Deze techniek werd verder uitgewerkt door de gebroeders Lumière waarbij we weer in Frankrijk belanden.
De allereerste actie foto’s werden in 1878 gemaakt door de Californische fotograaf Edward Muybridge. Met behulp van 12 camera’s maakte hij foto’s van een galopperend paard, iets dat hij enkele jaren ervoor ook al had gedaan. Maar deze reeks werd beroemd en legde voor eens en voor altijd vast dat een paard tijdens een galop op een gegeven moment met alle vier de hoeven los komt van de grond.
Hij maakte ook foto’s van stappende mensen en andere bewegende objecten en je kan zijn werk dan ook een beetje zien als de eerste stappen in de cinematografie.
De Kodak Brownie die in 1900 op de markt kwam vulgariseerde de fotografie in hoge mate. Het deed met de fotografie wat vooral de T-Ford maar ook de Volkwagen deed met de auto.
In 1937 werd de Polaroid Corporation opgericht, welbekend van de direct klaar foto’s. De uitvinder van het procedé was Edwin Land. Dit jaar maakte het bedrijf bekend dat het zou stoppen met de productie van dit type van film.
We maken een kleine sprong naar 1946 toen een kleinbeeld camera met een Duitse V-2 de lucht werd ingeschoten. Dit gebeurde van White Sands in New Mexico en het project werd geleid door mensen van de John Hopkins Universiteit. De raket stijgt tot zo’n 100 kilometer terwijl de camera om de anderhalve seconde een foto maakt. Op de foto’s is voor het eerst de aarde te zien vanuit de ruimte.
Voor National Geographic zijn er weer 2 mijlpalen in 1985.
Er is de foto van het Afghaanse meisje gemaakt door Steve McCurry en er is de ontdekking van het wrak van de Titanic waarbij eveneens foto’s gemaakt werden door Emory Kristof.
Het lijkt misschien ongelooflijk, maar in 1991 kwam de eerste, commercieel beschikbare digitale camera op de markt. Een Nikon F3 werd door Kodak aangepast.